Esküvői határidőnapló – Part II.

Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Ha az előző bejegyzésemben lévő feladatokon már túl vagytok, jöhetnek a következő fontos intézni valók:

Ezekhez a feladatokhoz már nem írok időpontot, mert változhat sok mindentől, hogy Ti mikor kezdtek neki ruhát keresni, jegygyűrűt válogatni, táncot tanulni stb. Csak felsorolom, hogy mit ne felejtsetek el, és mire érdemes figyelni:

Menyasszonyi ruha

Először is, el kell döntened, hogy bérelni szeretnél, venni vagy varratni. Mindegyiknek meg van az előnye és a hátránya is.

Bérlés

Ennek az az előnye, hogy rengeteg modell közül válogathatsz viszonylag jó áron. Akár a legújabb, legtrendibb modelleket is meg lehet manapság találni már az esküvői ruhaszalonokban. Ha bérled a ruhádat, akkor nem kell ötször-hatszor ruhapróbára menned a varrónőhöz, elég csak akkor, amikor kiválasztod és megrendeled, majd az esküvő előtt még egyszer, mikor méretet vesznek, hogy rád igazítsák.

A hátránya a bérlésnek, hogy valószínűleg azt a ruhát előtted valaki más már viselte az esküvőjén. Van, akit ez nagyon zavar és kizáró ok, van, akit egyáltalán nem érdekel.

A bérelt ruhát hétfőn vissza kell vinned. Tehát, ha a kreatív fotózást nem az esküvő napján tartjátok, akkor vagy másnap kell gyorsan megejteni azt, vagy egy későbbi időpontban, de akkor újra ki kell bérelned a ruhát.

A bérelt ruhára fokozottabban kell figyelned. Ha kiszakad, vörösborral / kávéval leöntik, viasszal lecsöpögtetik – akár kemény pénzeket is elkérhetnek Tőletek a szalonok még utólag.

Vásárlás

Ma már a legtöbb szalonban meg is veheted a bérlésre kínált ruhákat. Válogathatsz korábbi modellek közül (általában kedvezőbb áron), és akár a legújabb ruhákat is meg tudják Neked rendelni (nem annyira kedvező áron:).

A bérlés előnyein kívül, ha megveszed a ruhát, akkor bármikor megtarthatjátok a kreatív fotózást, hiszen nem kell újra erre költened (maximum a tisztításra az esküvő után). Ha esetleg piszkos lesz vagy kiszakad, akkor ezért már nem „büntet” senki utólag, csak a tisztítás / varrás költségeit kell kifizetned.

El is adhatod a ruhát. Van már elég sok online felület, ahol meghirdetheted, vannak ilyen esküvős fórumok is. Ha jó állapotú egyszer használt ruhát kínálsz jó áron, hamar el fog kelni.

Varratás

Ehhez találnod kell egy jó varrónőt. Sok ügyes varrónőt lehet találni az interneten is már, akik kifejezetten esküvői ruhákkal, menyecske ruhákkal foglalkoznak. Az esküvői kiállításokon is kint vannak és esküvős fórumokon is érdeklődhettek, úgyis szívesen ajánlanak a menyasszonyok egymásnak szolgáltatókat ezeken az oldalakon.

A varratás előnye természetesen az, hogy az általad megálmodott ruhát pontosan úgy valósítja meg a varrónő, ahogy Te szeretnéd. Addig alakítja a ruhát, amíg az tökéletes nem lesz a számodra.

És pont ez a hátránya ennek. Hogy sok időt vesz igénybe. Többször kell elmenned próbálni, mintha bérelnéd, vagy kész ruhát vennél. De a vásárolt ruha minden előnye is meg van a varratott ruhának.

És hogy mikor kezdj el foglalkozni a ruha kereséssel?

Ha tavasszal-nyár elején lesz az esküvőtök, akkor szerintem előző év novembere körül érdemes körül nézni a szalonokban. Mindenképp a januári esküvői kiállítások előtt javaslom, mert a január-februári időszak elég zsúfolt. Az esküvői kiállításokon is érdemes körül nézni, ha még nincs meg a ruha, mert nagyon sok szalon kint van. Arra jó szerintem, hogy lásd, melyik szalonban milyen típusú, minőségű ruhát vannak. De arra ne számíts, hogy a kiállításokon tudsz majd próbálni….Óriási tömeg, tülekedés van ilyenkor…

Ha a nyár második felében, vagy ősszel lesz az esküvő, akkor tavasszal is ráérsz elkezdeni a keresgélést.

Vannak olyan szalonok, akik nem mennek ki a kiállításokra, de a kiállítások ideje alatt (azokon a hétvégéken) nyílt napot tartanak a szalonjaikban és különböző akciókkal várnak Titeket – erre is érdemes figyelni.

Mivel a menyasszonyi ruháról még sok sok oldalt lehetne értekezni, nem is fért már ebbe a bejegyzésbe több infó…Az Esküvői határidőnapló III. részében találjátok a további intézni valókat, teendőket. 

Ha az első részt még nem olvastad: ESKÜVŐI HATÁRIDŐNAPLÓ PART I.

Ha szeretnéd, hogy egy profi segítsen Nektek a Nagy Nap megszervezésében és lebonyolításában, ITT tudtok ajánlatot kérni tőlem! 

Hasonló cikkek

esküvőre DJ
Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Esküvőre DJ vagy zenekar?

Sokszor az okozza a legnagyobb fejtörést az esküvőszervezés során, hogy az esküvőre Dj – t kérjen-e fel a pár, vagy inkább egy zenekar játssza a