Kell vagy nem kell??? Part I. – az esküvőszervező

Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Kell nekünk esküvőszervező? 

Az elkövetkező pár bejegyzésem az esküvők azon szereplőiről fog szólni, akik a legnagyobb dilemmát szokták a pároknak okozni. Az első: AZ ESKÜVŐSZERVEZŐ

Az esküvőszervezőkkel kapcsolatban én úgy érzékelem, hogy manapság szerencsére már nincsen meg olyan erősen az a tévhit, hogy őket csak a nagyon gazdagok engedhetik meg maguknak, egyre több pár veszi igénybe a szolgáltatásaikat.

Ami alapvetően megkülönbözteti az esküvőszervezőket egymástól (most csak az anyagi oldalát tekintve), hogy vannak akik a a szolgáltatóktól kérnek jutalékot, és vannak akiknek fix munkadíjuk van. Az előbbi kategóriába tartozó szervezők csak a szolgáltatóktól kapják a jutalékokat és ez az ő „gázsijuk”, az utóbbiak viszont a párral állapodnak meg egy adott összegben, és ez fedezi az ők (akár egy éves) közreműködésüket a Nagy Nap megvalósításában.

Melyik típusú szervezőt okosabb választani? Erre nehéz válaszolni…Mert azok, akik a jutalékért dolgoznak, nyilván nem tudnak (fognak) olyan helyszínt / szolgáltatót ajánlani Nektek, ahonnan ők nem kapnak jutalékot. És bizony vannak helyek, és szolgáltatók, akik annyira „tele” vannak egy-egy szezonban, hogy nem dolgoznak együtt szervezőkkel. Viszont Nektek nem kerül plusz pénzbe.

A fix áras szervező Nektek egy meghatározott összegű „plusz” kiadást jelent. De valóban azt jelenti??? Mert ha jobban belegondolunk, egy fix áras szervező tud ajánlani Nektek olyan szolgáltatót / helyszínt is, akiktől nem kap jutalékot, és lehet, hogy ők olcsóbbak…illetve az sem elhanyagolható, hogy ők jobban tudnak Nektek alkalom adtán alkudozni is, hiszen a szolgáltatótól nem kérnek jutalékot.

Nyilván egy jutalékért dolgozó szervező sem fog Nektek rossz helyszínt / szolgáltatót ajánlani, hiszen az nekik sem érdekük, de azért érdemes ezt átgondolni.

Tehát a nagy kérdés:

KELL VAGY NEM KELL ESKÜVŐSZERVEZŐ????

A válasz pedig az, hogy van akinek igen, és van akinek nincsen rá szüksége. Ha érzitek a kedvet / képességet magatokban, hogy elég sok időt és energiát eltöltsetek a kutatással, ajánlatok bekérésével-összehasonlításával, az apró részletek kitalálásával, és van bennetek némi szervezői véna (és van pár ember a közeletekben, akik tudnak segíteni, ha kell), valamint találtok egy helyszínt, ahol van egy üzletvezető/szervező/értékesítő, aki az esküvő napján tud segíteni a lebonyolításban, akkor megoldható szerintem szervező nélkül is az esküvő.

Akiknek én mindenképpen ajánlom:

– külföldön élő párok (a manapság zajló újkori népvándorlás hatására az ő számuk egyre csak nő és nő:)

– itthon élő, de sokat dolgozó párok (leginkább a menyasszony, mert azért általában az esküvő szervezés nagyobb része rá hárul)

– bonyolult, sok helyszínes, sok extrával „felturbózott”, nagy létszámú esküvők esetén

– ha bizonytalanok vagytok, hogyan is fog összeállni a sok apró részlet

– ha egy olyan helyszínen tartjátok, ami nem egy bejáratott esküvői helyszín (ha pl a Ti nagy álmotok, hogy egy gyönyörű erdei tisztás közepén vagy egy múzeum aulájában, vagy akár a saját udvarotokon felállított sátorban legyen a lagzi, akkor ahhoz az utolsó kanáltól elkezdve, a székeken, bútorokon, táncparketten keresztül MINDENT be kell szerezni / bérelni stb. Lehet, hogy találtok egy jó cateringes céges, aki sok terhet levesz a vállatokról, de még akkor is ott van rengeteg apró de annál fontosabb részlet, amire lehet, hogy Ti nem gondolnátok).

A saját esküvőm szervezése közben (leginkább az utolsó hetekben) döbbentem rá arra, hogy milyen bátrak azok a párok, akik mindenféle szervezői segítség (és képzettség:) nélkül belevágnak ebbe. Mert akármilyen korán is elkezded a szervezést, valahogy mindig az utolsó 2-3 hétbe sűrűsödik bele egy csomó dolog, amit halogattál, vagy nem is tudtál volna hamarabb elintézni. Na akkor bizony elkél a segítség pl az ültetési rend összeállításában, a szertartáshoz szükséges zenék kiválogatásásban, a dekoráció utolsó nyitott kérdéseinek megválaszolásában, vagy pl az esküvői forgatókönyv megírásában….

Tehát, a konklúzió: Na, az nincsen, de remélem, hogy valamelyest sikerült segítenem Nektek:)

Következő nagy kérdés: Kell, vagy nem kell? Part II. –  a CM (vagy vőfély)

Hasonló cikkek

esküvőre DJ
Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Esküvőre DJ vagy zenekar?

Sokszor az okozza a legnagyobb fejtörést az esküvőszervezés során, hogy az esküvőre Dj – t kérjen-e fel a pár, vagy inkább egy zenekar játssza a