Biztos, hogy az ő dolga?

Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Balázs-Szűcs Zsuzsanna

esküvői fotós, esküvő, menyasszony, vőlegény, kreatív fotózás

A szolgáltatók feladatai az esküvőn

Egy olyan témáról fogok Nektek most kicsit mesélni, ami az utóbbi időben sokszor előkerült az ismerős esküvői szolgáltatókkal folytatott beszélgetéseim során, és nagyon úgy tűnik, hogy ez egy sokszor visszatérő probléma.

MIRŐL IS VAN SZÓ?

Mondom is rögtön: Arról van szó, hogy ezek az ismerős szolgáltató kollégáim (fotósok, dekorosok, DJ-k stb.) mostanság furcsábbnál furcsább storykat mesélnek nekem. Panaszkodnak arra, hogy az olyan esküvőkön, ahol nincsen szervező (és pláne, ahol ceremóniamester sincs) mi mindennel bízzák meg a Párok őket, és milyen különös, extrém és néha vicces kérdésekkel és kérésekkel fordulnak hozzájuk. Olyan kéréseik és elvárásaik vannak feléjük, amik EGYÁLTALÁN NEM AZ Ő DOLGUK lenne, és ezért sokszor nem is igazán tudják érdemben megválaszolni, vagy teljesíteni azokat.

Mondok egy példát, melyet egy fotós kollégám mesélt el nekem nemrégiben:

A csodaszép helyszíni szertartás után mindenki meghatottan törölgeti a könnyeit, elcsattan az első hitvesi csók, a szertartásvezető felkéri a kedves vendégeket, hogy egy pohár finom pezsgővel koccintsanak az ifjú pár egészségére, csak éppen A PEZSGŐ NINCSEN SEHOL. A felszolgálók még csak most öntögetik a poharakba sűrű elnézések közepette, mert sajnos nekik senki nem szólt, hogy ez csak egy 15 perces ceremónia lesz…Sajnos sem szervezőt, sem ceremóniamestert nem szerződtetett a Pár, hiszen a menyasszony bátyja úgyis olyan nagy dumás, imád szerepelni, és azt a PÁR MONDATOT biztosan be tudja mondani majd ő is a mikrofonba, nem igaz? Hát…Ha a menyasszony bátyja mondjuk életében nem járt esküvőn, és nincsen előre részletesen lefixálva vele, hogy mik a programpontok, mire kell figyelni, mikor mit kell bemondani, akkor az majdnem biztos, hogy a pezsgőnél sokkal fontosabb részekről is le fog majd maradni… Na de sebaj, a Párosunk okulva ebből a kis bakiból gyorsan rájön, hogy kell keríteni valakit, aki profi és aki mégiscsak tud nekik aznap segíteni. Megkérik gyorsan a SZERTARTÁSVEZETŐT, hogy ugyan maradjon már még egy-két órácskát, és vezényelje le nekik legalább a vacsora kezdetéig a napot. Természetesen a szertartásvezető nem tud maradni, mert indulnia kell a következő szertartásra ÉS ha nem lenne következő szertartása sem tudná ezt vállalni, hiszen ez NEM AZ Ő DOLGA! A Pár ottmarad segítség nélkül, kicsit meg is sértődve, a násznép tanácstalan és az Örömapa a fotós kollégámat kérdezgeti a nap hátralévő részében, hogy most akkor hová is kell menni, és mit is kell csinálni? Aztán természetesen így vagy úgy ez az esküvő is eltelik, a fotós kollégám segít, ahogy csak tud és utólag a Párnak biztosan szép emlékei maradnak a Nagy Napjukról, de azért nekem lenne egy kérdésem:

BIZTOS, HOGY EZ A FOTÓS DOLGA LETT VOLNA?

És akadnak még hasonló példák, más területről is… BIZTOS, hogy a dekoros dolga elmenni a tortátokért, mert az éppen útba esik neki, mikor megy ki a helyszínre díszíteni? BIZTOS, hogy a fotóstól kell DJ ajánlatokat kérni? BIZTOS, hogy a helyszín be fogja Nektek vállalni, hogy kitegye az asztalokra az összes ültetőt, a köszönőajándékokat, meghajtogassa a menükártyáitokat? BIZTOS, hogy a DJ majd szívesen mondja be a CM helyett a mikrofonba azt a bizonyos „pár mondatot”? BIZTOS, hogy a ceremóniamesteretek dolga időpontot foglalni az öltönyöshoz, ha már úgyis ő ajánlotta?

Mondhatnátok, hogy ha nem az ő dolguk, AKKOR MIÉRT VÁLLALJÁK BE? És igen, ez egy nagyon jó kérdés! A legtöbb esetben azért teljesítik az esküvői szolgáltatók a plusz feladatokat, mert úgy érzik, hogy ha ezt nem tennék meg, akkor az a minőség rovására menne. Amit viszont profiként nem engedhetnek meg maguknak. Vagy azért segítenek, mert attól tartanak, hogy sértődés lenne, ha visszautasítanák a kéréseiteket, ne adj Isten plusz díjat számítanának fel a kitérőkért, tanácsadásért, extra feladatokért…Olyan is előfordul, amikor a kissé túlbuzgó kezdő szolgáltató a nagy nehezen megszerzett megbízás miatti örömében minden kérésre igent mond, amit aztán vagy tényleg tud teljesíteni, vagy nem… És a legtöbbször csak szimplán azért, mert ha nem tennének meg ott aznap, élesben egy olyan dolgot, ami abszolút nem is az ő feladatuk, akkor az a saját munkájukat lehetetlenítené el.

Na igen, de akkor mi a tanácsom, ha szeretnétek elkerülni a fenti bakikat és a félreértéseket? Nagyon egyszerű! MINDEN ESKÜVŐI SZOLGÁLTATÓTOK PROFI LEGYEN! Ne egy haver legyen a fotós, egy rokon a ceremóniamester és egy szomszéd a DJ, mert nektek csak EZ AZ EGY ESKÜVŐTÖK lesz! Egy dobásotok van, hogy az profin és gördülékenyen menjen le, és ahhoz, hogy igazán élvezni tudjátok a Nagy Napot, biztonságban kell magatokat végig érezni. Ne azon múljon a nap sikere, hogy a jelenlévő fotós vajon tudja-e a nap menetrendjét, és van-e kedve / ideje segíteni az önjelölt CM-nek… Mindenképpen legyen ott valaki profi, aki az egészet koordinálja! Ez lehet egy jó ceremóniamester vagy (de inkább ÉS) egy esküvőszervező. Ha külföldről szervezitek az esküvőt, vagy itthon éltek, de sok a munkátok, vagy csak szimplán érzitek, hogy meghaladja a képességeiteket egy ilyen esemény komplett megszervezése, akkor kérjetek meg egy esküvőszervezőt, hogy segítsen!

És hogyan tudtok rátalálni a számotokra tökéletes és profi szolgáltatókra? Ajánlások útján. Tapasztalat útján. És ha megakadtok, akkor keressetek egy számotokra szimpatikus ESKÜVŐSZERVEZŐT, aki akár egy pár órás tanácsadás keretein belül is tud segíteni Nektek megtalálni a hiányzó láncszemeket.  Ha bármilyen kérdésben elakadtok, segítségre szorultok, vagy időben megcsúsztok, akkor is igénybe vehetitek az esküvői tanácsadást. Egy-egy ilyen megbeszélés rengeteg kérdőjelet ki tud egyenesíteni a fejetekben, és újult erővel tudtok belevágni a hátralévő feladatokba. 

 

Hasonló cikkek

esküvőre DJ
Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Esküvőre DJ vagy zenekar?

Sokszor az okozza a legnagyobb fejtörést az esküvőszervezés során, hogy az esküvőre Dj – t kérjen-e fel a pár, vagy inkább egy zenekar játssza a