Minden, amit az esküvői weboldalakról tudni kell

Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Balázs-Szűcs Zsuzsanna

esküvő, esküvői weboldal, menyasszony, vőlegény, ifjú pár, saját honlap, meghívó

Hogyan tudassuk a vendégeinkkel, hogy pénzt kérünk, és ne hozzanak ajándékot? Bele kell vajon írni azt is a meghívóba, hogy hol tudnak könnyen parkolni a templom és a helyszín közelében? Tényleg fel kell hívnunk mindenkit egyesével, hogy hányan jönnek, és hogy hívják a kísérőiket? Matróz témájú esküvőnk lesz, és szeretnénk, ha a vendégeink kék-fehérben lennének, de hogyan kérjünk meg erre mindenkit???

A fentiekhez hasonló kérdések kavarognak a fejetekben? Akkor Nektek melegen ajánlom a következő cikkem elolvasását, mert valószínű, hogy ÉN TUDOM A MEGFEJTÉST a fenti problémák megoldására!

Úgy hívják, hogy ESKÜVŐI WEBOLDAL!

Az utóbbi években egyre többször merült fel az igény a Párjaim körében arra, hogy szeretnének saját esküvői weboldalt.  Legelőször egyáltalán nem értettem, hogy miről is beszélnek, csak bámultam, mint az a bizonyos borjú… 🙂 Utánanéztem gyorsan, de akkoriban még inkább csak angol nyelvű oldalakba botlottam. Mára ez teljesen megváltozott, egyre elterjedtebb itthon is. Azóta én is nagy híve vagyok annak, hogy legyen a Pároknak saját esküvői weboldaluk, mert sokban megkönnyíti a Pár és a násznép életét is.

Az alábbiakban egy interjút olvashattok egy szakértővel, Pálffy Magdival (az eskuvo.palffymagdi.hu tulajdonosával), aki – többek között – ilyen esküvős oldalakat készít az ifjú pároknak.

esküvő, esküvői weboldal, esküvős weboldal, esküvőszervezés, esküvői dekoráció, szertartás, virágok, széksor, ceremónia

 

Legszebb Esküvő: Miért jó szerinted, ha van saját esküvői weboldala a pároknak? 

Pálffy Magdi: A honlap tökéletes megoldás azoknak, akiknek távol élnek a rokonaik, és nehezen megoldható a személyes meghívó átadás vagy akik sokkal több információt szeretnének megosztani a násznéppel, mint ami egy hagyományos meghívóra ráfér. Különösen azoknak lehet jó megoldás ez, akik szeretik a szép és praktikus dolgokat, haladnak a korral és nem utolsósorban pénzt és időt szeretnének maguknak megtakarítani.

L.E.: Saját maguknak is el tudják ezt készíteni a párok?

P.M.: Számos ingyenes megoldás létezik. Bármelyik ingyenes honlapkészítő oldal alkalmas lehet arra, hogy elkészítse a pár saját maga is a honlapját. Ilyen honlapkészítők a webnode, a weebly, a wix, simplesite,  vagy a kifejezetten esküvőkre szakosodott the knot.

Itt találod a 10 legkedveltebb esküvői honlapkészítő oldalt – pro és contra felsorolással: https://www.theknot.com/content/best-wedding-websites (angolosok előnyben 🙂 )

Az ingyenes oldalak előnye, hogy elvileg teljesen költségmentesek. Ha saját domain nevet szeretne a pár, annak mindenképp van költsége – ez nem spórolható meg, viszont ez nem egy tetemes összeg, pár ezer Forintos tétel.

L.E.: Mire kell figyelniük, ha saját maguknak készítik el az esküvős weboldalt?

P.M.: Az ingyenes oldalak hátránya, hogy egy igényes kinézetű honlapot összerakni velük nem pár perc, még ha az ingyenes oldalak ezzel is kecsegtetnek. Korábban több honlapot is készítettem ilyen ingyenes oldalakon, mondhatni, van benne gyakorlatom, és még így is több órámba telt, mire összehoztam egy esküvői weboldal vázlatát.  Aki először lát ilyet, készüljön fel, hogy napokig ezzel fog „játszani”, ha igényes kinézetű honlapot akar.

És nem elég elkészíteni a honlapot, azt is ellenőrizni kell, hogy tableten vagy mobilon is olvasható-e a tartalom és méretarányosra kell alakítani. Tapasztalataim szerint a legtöbb saját készítésű honlapnak ez a hibája, hogy egyáltalán nem néznek ki jól mobilon.

L.E.: Milyen információkat lehet / szoktak megosztani az esküvői weboldalakon? 

P.M.: Gyakorlatilag minden esküvővel kapcsolatos információt ki lehet tenni a honlapra. A leggyakrabban használt blokkok a következők: bevezető vagy a pár rövid köszöntője; a nagy nap legfőbb eseményei – szertartások időpontjai és helyszíne; tanúk és a szervezésben segítkezők (esküvőszervező, ceremóniamester) neve, elérhetőségei, térkép a helyszínekhez, visszajelző űrlap.

Ezen túl lényegében bármit fel lehet tenni, amit a pár fontosnak tart. Blogban le lehet írni a pár megismerkedésének történetét, be lehet számolni a lánykérésről, fel lehet tenni képeket a lány- és legénybúcsúról, meg lehet osztani az esküvői előkészületek főbb mérföldköveit.

Az esküvővel kapcsolatos részletes információkat lehet megosztani – úgy, mint fotózási rend, ültetési rend, szállásfoglalással, parkolással kapcsolatos tudnivalók – mindezt lehet a honlapon közvetlenül vagy letölthető dokumentum formájában megjelentetni, így a násznép is könnyen magáévá teheti – szó szerint – az információkat.

Az ajándékozással kapcsolatban is meg lehet jelölni az igényeket. Ha valakinek kényelmetlen szóban elmondani, hogy „köszi, már mindenünk megvan, a pénznek örülnénk a legjobban”, itt van lehetőség ezt közölni, vagy akár egy részletes igénylistát is lehet adni a vendégeiknek linkekkel, elérhetőségekkel.  

L.E.: Mi a legnagyobb előnye szerinted egy ilyen weboldalnak?

P.M.: A honlap egyik legnagyobb előnye a visszajelző űrlap. Nem kell végigtelefonálni mindenkit az „akkor, ugye jöttök” kérdéssel, sőt egy ügyesen összeállított kérdéscsokorral olyan hasznos információkra is szert tehetünk, mint a vendégek ételallergiái, a kísérőik nevei, az igényelt etetőszékek száma, a kedvenc dalaik címe stb. Ezek mind-mind olyan információk, melyek megkönnyíthetik a szervezést.

A honlap másik legnagyobb előnye, hogy az esküvő után sem válik okafogyottá, ugyanis az eseményen készült képeket, videókat, a nászutas élményeket is meg lehet osztani a rokonsággal.

L.E.: Helyettesítheti szerinted ez a weboldal a papír alapú meghívót? 

P.M.: A papír alapú meghívó továbbra is szép gesztus a közeli hozzátartozóknak, barátoknak, azonban látni kell, hogy funkcióját tekintve egy olyan kiadás, ami plusz kiadásokat generál. A meghívónak van tervezési-, nyomtatási- és postaköltsége és mivel abszolút passzív, a meghívottak visszajelzésének begyűjtése is a párra vár, amely sok időt vesz igénybe, és terheli a telefonszámlát is. Ha valamilyen oknál fogva a helyszín vagy valamilyen fontos időpont változik, a meghívó azonnal kidobott pénzzé válik, újat kell nyomtatni, és lehet izgulni, hogy időben megkapja-e mindenki.

Ezzel szemben a honlap egyszeri kiadás, és nem kell azonnal késznek lennie, az esemény közeledtével folyamatosan felkerülhetnek az információk a Nagy Napról. A frissítésről elég egy kör-emailben értesíteni a násznépet. A honlap megkönnyíti a kommunikációt is a résztvevőkkel és a „jössz-nem jössz” információn túl sokkal több adat kinyerhető belőle.

Ehhez kapcsolódóan egy személyes sztori: voltam pár esküvőn, ahol kísérőként voltam jelen, és egyetlen helyen sem írták jól a nevem. A legkellemetlenebb ezek közül mégis az volt, amikor az ültető kártyán xy-néként szerepeltem, holott nemhogy a lánykérésre nem került sor, de épp szakító-félben voltunk az akkori párommal. A honlapon lehetőség van elkérni a kísérő nevét is, így biztosan nem kerül sor hasonló kellemetlen szituációra.

Visszatérve az eredeti kérdésedre, gesztus-jelleggel mindenképp készíttetnék én is papír alapú meghívót a legfontosabb szereplőknek – úgy mint tanúk, és legközelebbi hozzátartozók, nagyszülők, keresztszülők, akik nagy valószínűséggel meg is őrzik majd a meghívót J  A további nyomdaköltséget azonban inkább olyan tételekre tartogatnám, mint az ültető kártyák, vagy ajándékkísérő lapocskák.

L.E.: Mennyi idő alatt készül el? 

P.M.: Nálam, ha egy pár gyors megoldást szeretne, többféle demo közül választhatnak. Ennek óriási előnye, hogy mivel kész panelekről van szó, csak a tartalmat kell bennük cserélni, így a honlap fejlesztési ideje 1-2 napra leszorítható, ez indokolja az alacsony árat is. A pár kap betanítást, amire szintén kell 1-2 órát szánni. Ennek köszönhetően, ha a honlap elkészültekor még nem is áll minden információ a rendelkezésre, akkor sincs gond, mert a pár maga tudja majd frissíteni a tartalmat pár perc alatt.

L.E.: Mennyire tudod egyedire elkészíteni a weboldalt

P.M.: A tartalom és a képek azonnal mássá tudják varázsolni a honlapot, de további egyedi megoldások is elérhetők, költségmentesen. Például ha a párnak van kész grafikája, az természetesen megjeleníthető a honlapon, a honlapon lévő szövegek, gombok színeit pedig a grafika színeihez igazítom.

Amennyiben egy pár nem elégszik meg a demo adta kínálattal, egyeztethetünk plusz funkciók beépítéséről is. Ha a pár egy teljesen más struktúra szerint szeretné a honlapját felépíteni, az már egyedi fejlesztést igényel és plusz költsége van – és értelemszerűen több időbe is telik.

L.E.: Az esküvőn készült fotókat is fel lehet oda tölteni? 

P.M.: Igen, ez többféleképpen is megoldható. A legegyszerűbb, ha a pár feltölti egy felhő alapú adatmegosztó oldalra (pl dropbox, google drive) és a linket megosztják a honlapon – pl az esküvő után a visszajelző panel helyén, vagy egy blogbejegyzésben.

A legelegánsabb megoldás azonban, ha galéria formájában kerülnek megosztásra a képek a honlapon. Az esküvő után eltűnnek a szervezéssel kapcsolatos információk és csak a képek lesznek láthatóak.

L.E.: Mennyi ideig él ez az oldal? 

P.M.: Ha valaki nálam rendel esküvős weboldalt, a honlap árában benne van, hogy helyet kapnak a nagynapja.net oldal tárhelyén. Ez a hely 1 évig áll rendelkezésre. Amennyiben a pár több ideig szeretné a honlapját megtartani, egy minimális összegért lehet hosszabbítani a következő évre.

esküvőszervezés,esküvő, esküvői weboldal, menyasszony, vőlegény, csokor, menyasszonyi ruha, menyasszonyi csokor, virágok,

Köszönöm Magdinak ezt az interjút, azt hiszem, hogy az esküvői weboldalak témakörét kellően részletesen végigjártuk.  És a végére maradnak a nagy kérdések: Kell-e esküvős weboldal, vagy sem? Kiválthatja-e a papír alapú meghívót vagy sem?

Én azt gondolom, hogy a papír alapú meghívók még nagyon sokáig maradni fognak, és nem is hiszem, hogy a két dolog helyettesítené egymást…Egy szép, egyedi grafikával készült, különleges papírra nyomtatott meghívó már önmagában egy kis műalkotás tud lenni, és az esküvő hangulatát idézi meg az átadáskor.

De a mai világban, a technika és az online világ térnyerésének időszakában miért ne ragadhatnánk meg az esküvőszervezésben is az alkalmat arra, hogy egy viszonylag egyszerű és könnyen elérhető szolgáltatással megkönnyítsük a saját illetve a meghívott vendégeink életét?  

Hasonló cikkek

esküvőre DJ
Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Esküvőre DJ vagy zenekar?

Sokszor az okozza a legnagyobb fejtörést az esküvőszervezés során, hogy az esküvőre Dj – t kérjen-e fel a pár, vagy inkább egy zenekar játssza a