Esküvői ceremónia különleges helyszíneken

Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Az esküvői ceremónia helyszíneinek manapság már csak a képzelet szab határt…

Ha Ti sem egy megszokott esküvői szertartásra vágytok, és nem a kerületi házasságkötő teremben képzeltétek el az IGEN-ek kimondását, ez a bejegyzésem Nektek szól!

Jó pár éve már egyre több pár választ különleges ceremónia helyszínt magának. Ez lehet az esküvői vacsora helyszínén, vagyis annak a kertjében vagy a teraszán, lehet a saját házatok udvarán, egy erdei tisztáson, vagy akár egy Dunán mozgó hajón is. A lehetőségek tárháza és a párok kreativitása végtelen…

Miért jó ötlet ez?

Mert a Nektek kedves helyszínen / időpontban / napszakban / évszakban tudtok egymásnak örök hűséget fogadni.

Mert ha a vacsora helyszínén vagy ahhoz nagyon közeli helyen van a ceremónia, nem kell a násznépet „mozgatni”, amit különösen a vendégek értékelnek nagyra.

Mik a legfontosabb tudnivalók egy nem megszokott helyszínen tartott szertartással kapcsolatban?

Területenként, kerületenként változó, hogy az anyakönyvvezető vállal-e külső helyszínen esketést. Az illetékes jegyző hatásköre ezt eldönteni.

A külső helyszínen tartott szertartás mindig drágább, mintha a helyi házasságkötő teremben tartanátok az esküvőt. Az árak változóak, az illetékes Hivatalban érdeklődjetek utána.

Csak és kizárólag a helyileg illetékes anyakönyvvezető tud Titeket hivatalosan összeadni az adott helyszínen. Tehát pl egy Budapest V.kerületi helyszínre nem hozhatja át az anyakönyvet a IX. kerületből az anyakönyvvezető.

Mozgó járművön (hajón, repülőn stb) hivatalos ceremónia nem lehetséges, hiszen nem lehet pontosan területileg meghatározni, hogy hol mondjátok ki az Igeneket.

Ha kültéri helyszínre szervezitek a ceremóniát, minden esetben legyen egy „B opció” rossz idő esetére.

Ne felejtkezzetek el a kihangosításról! Nincs annál bosszantóbb (a vendégek számára), ha a 2.sornál hátrébb már egyáltalán nem hallani sem azt, amit az anyakönyvvezető mond, sem azt, amit Ti.

Mit tehettek, ha nem jön ki az anyakönyvvezető?

Ilyen esetben tudjátok igénybe venni a szertartásvezetők szolgáltatásait.

Kik is azok a szertartásvezetők? Ők azok (általában hölgyek:) akik azért vannak, hogy az esküvőtök pont úgy, akkor és ott valósulhasson meg, ahogy azt Ti megálmodtátok. Pont ugyanolyan „kellékekkel” dolgoznak, mint a hivatalos anyakönyvvezetők. Nemzeti színű szalagjuk és anyakönyvük nekik is van, és míg az anyakönyvvezetőkkel nem nagyon tudtok túl sok részletet előre megbeszélni (tisztelet a kivételnek!), illetve nem is túl rugalmasok az extra kérések tekintetében, addig a szertartásvezetőkkel mindent egyeztetni lehet.

Ha kell, este tízkor adnak össze Titeket, ha kell versben mondják el, hogy mit éreztek egymás iránt, de akár ki is tudnak hagyni minden Nektek nem tetsző részt a ceremóniából, amit lehet, hogy egy anyakönyvvezetővel nem tudnátok megbeszélni.

Egyetlen hátránya a szertartásvezetőnek az anyakönyvvezetővel szemben,  hogy a hivatalos papírokat alá kell írnotok az esküvő előtt 2 tanú kíséretében. Azaz a hivatalos időpontja a házasságkötéseteknek nem arra a napra fog esni amikor az esküvőt tartjátok (hacsak nem aznap délelőtt teszitek ezt meg.)

Ha nem akarjátok, a 2 tanún kívül nem fogja tudni a többi vendég (akár még a szüleitek sem), hogy az a ceremónia nem a hivatalos.

Lehetséges-e egyházi szertartás külső helyszínen?

A válasz meglepő módon, igen! Ha katolikus szertartást szeretnétek, akkor azt csak templomban tudjátok megtenni, de pl. református, babtista, HIT gyülekezetes (és még valószínűleg más felekezetek) szertartása is megvalósítható templomon kívül is. Természetesen az adott lelkészen / papon múlik, hogy vállal-e ilyet.

Az én személyes tapasztalatom alapján jó szívvel tudok ajánlani Nektek egy fantasztikus református lelkészt, aki bárhová kimegy és bármilyen felekezethez tartoztok is, Isten áldását kéri a házasságotokra a legnagyobb szeretettel!:)

 

Mi a teendő, ha már csak pár hónap van hátra az esküvőig, és ti csak most kezdtétek a szervezést? ITT megtudhatod! 

Hasonló cikkek

esküvőre DJ
Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Esküvőre DJ vagy zenekar?

Sokszor az okozza a legnagyobb fejtörést az esküvőszervezés során, hogy az esküvőre Dj – t kérjen-e fel a pár, vagy inkább egy zenekar játssza a