Kell vagy nem kell??? Part II. – a Ceremóniamester (vagy Vőfély)

Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Kell nekünk ceremóniamester? Vagy vőfély? 

Na igen, ez a kérdés megint egy sarkallatos pontja az esküvőknek…. Sokszor hallom ugyanazt a „nótát” a pároktól: nekünk nincs szükségünk egy idegenre (a ceremóniamester személyében) az esküvőnkön, aki a lehető legrosszabb időpontokban játszat a násznéppel buta játékokat, szakítja meg a bulit, mert éppen nagyon fontos mondanivalója van stb stb stb.

Ezeket a gondolatokat azok hajtogatják általában, akiknek korábban rossz tapasztalatuk volt más esküvőjén a túlbuzgó (vagy épp láthatatlan-hallhatatlan) vőféllyel / CM-mel kapcsolatban. És igazuk van…Egy rossz CM-nél az is százszor jobb, ha nincsen egyáltalán….

DE!!!! Az elmúlt évek munkahelyi tapasztalatai (és a saját és a környezetemben lezajlott esküvők) alapján állíthatom, a CM (vagy vőfély) elengedhetetlen résztvevője egy jól szervezett, gördülékeny esküvőnek. Az, hogy mi is a különbség a CM-ek és a vőfélyek között, nehéz teljesen pontosan meghatározni, ráadásul nem is férne bele ebbe a mai posztba, de itt olvashattok két rövid, de velős leírást róla.

„Nálunk nem lesz CM, hanem a bátyám / barátom / nagynéném stb. fog majd beszélni, ha szükséges” – ez a másik mondat, amit szoktam hallani a pároktól….Hát, igen, ez az a dolog, amiről nem lehet lebeszélni őket…mert szentül hiszik, hogy a bátyjuk / barátjuk / nagynénjük stb. tényleg meg fogja oldani a feladatot, és a délutáni vendégvárástól a menyasszonytáncig ott lesz végig, amikor kell, és józanul-éberen azt fogja mondani / tenni, amit éppen a helyzet megkíván.

Kedves Menyasszonyok és Vőlegények!!! Kérlek, higgyétek el nekem, NEM fogják azt tenni és mondani. (tisztelet a kivételnek). Mert ők vendégek. Mert ők szeretnék magukat jól érezni. Mert ők valószínűleg inni fognak. Alkoholt…Mert ők nem vettek részt korábban 40-100-500 esküvőn, és ezért nincs rutinjuk, nem tudják, hogy mi mennyi időt vesz igénybe, mikor, kinek, mit és hogyan kéne mondani. Mert lehet, hogy mégsem mernek 100 ember előtt beszélni. Vagy ha mernek, azt motyogva teszik…És ha ezekből 1-2 feltevés teljesül, akkor a TI NAGY NAPOTOK nem olyan lesz, mint amilyet megálmodtatok! És akkor már nem lesz aki beugorjon a részeg báty / motyogó barát / elveszett nagynéni helyett…

Csak akkor merjétek ezt a feladatot rábízni egy rokonra vagy barátra, ha 100%-ig biztosak vagytok benne, hogy ez neki nem teher, mert szívesen szerepel emberek előtt, nem fog inni az este folyamán (önszántából:) és részt vett már életében egy pár olyan esküvőben, mint amilyet Ti is szeretnétek.

Kétnyelvű násznép esetén pedig szerintem KÖTELEZŐ a két nyelvű CM! Mert egy idegen országból érkező vendégseregnek a magyar esküvői szokások teljesen idegenek, nem tudják mikor mit és hogyan kell tenni, nem ismerik a várost, nem tudják mi az a menyasszonytánc, grillázs torta stb. Nekik ezt menet közben el kell szépen magyarázni, nagyon hálásak lesznek érte. A CM nyelvtudásáról győződjetek meg személyesen, hiszen kellemetlen tud lenni, ha menet közben derülnek ki a nyelvi hiányosságok…

De erre tökéletesen alkalmas a személyes találkozó (külföldi párok akár skype-on is beszélgethetnek velük), ami szerintem egy CM / vőfély esetén elengedhetetlen. A kölcsönös szimpátia lesz úgyis a döntő szempont, hiszen CM-ekből is vannak harsányak, visszafogottabbak, humorosak, komolyabbak. Kinek mi a zsánere:)

Következő nagy kérdés: Kell, vagy nem kell? Part III. –  a Videós

Hasonló cikkek

esküvőre DJ
Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Esküvőre DJ vagy zenekar?

Sokszor az okozza a legnagyobb fejtörést az esküvőszervezés során, hogy az esküvőre Dj – t kérjen-e fel a pár, vagy inkább egy zenekar játssza a