Esküvői határidőnapló – Part V.

Pár héttel az esküvő előtt kezdődik el a legizgalmasabb (és egyben a legstresszesebb) időszaka az esküvőszervezésnek….Legyetek rá felkészülve, ne érjen váratlanul a teendők sora! 

Mik azok a feladatok, amiket nem lehet megúszni ezért jó, ha beosztod őket az utolsó 3-4-5 hétre, és NEM TOLOGATOD őket a legvégéig, mert akkor az utolsó időszak már minden lesz, csak nem épp kellemes? Lent kiderül…

Próbahaj, próbasmink 

Ez igazából egy olyan feladat, ami a Menyasszonyoknak a legritkább esetben okoz nehézséget. 🙂 Ki ne szeretné látni, hogy milyen csodásan fog festeni majd a nagy napon, így ez egy hálás feladat. Kivéve, ha elfelejted a fodrászoddal / sminkeseddel előre leegyezteteni a próba idejét, és mikor felhívod, közli, hogy ő épp nyaralni megy két hétre, és legközelebb az esküvőd előtti héten, mondjuk csütörtökön reggel hétre tudna beszorítani….Ezért kedves Hölgyeim, ne felejtsétek el már jó előre leegyeztetni a próbák időpontját is, lehetőleg úgy, hogy legyen még egy próbára lehetőség az esküvő előtt, mert mi van, ha valami miatt nem tetszik a végeredmény? Jó ötlet lehet a jegyesfotózás napjára összehozni a próbákat, így összekötöd a kellemest a hasznossal, és spórolsz egy smink/fodrász kört. 

Jegyesfotózás 

Egyre elterjedtebb, hogy az esküvő előtt a Pár a kiválasztott fotósával jegyesfotózáson is részt vesz. Van olyan fotós, akinek ez a csomag része, van akinél extra áron rendelhető, de én szoktam javasolni a Pároknak, hogy mindenképp éljenek ezzel a lehetőséggel. Jó az, ha már az esküvő előtt is találkoztok a fotóssal, és kicsit “összeszoktok”. Ebben az 1-2 órában picit megismeritek egymást, ha nagyon feszengtek a kamera előtt, akkor szerencsés esetben a jegyesfotózás végére belejöttök a “pózolásba” és az esküvő napján már egy ismerős kezd el majd Titeket instruálni, nem pedig egy szinte vadidegen, ami szerintem nem hátrány egy olyan szituációban, amikor amúgy is izgatottabbak, idegesebbek vagytok a kelleténél…

Tánctanulás

Szerintem, ez az egyik olyan dolog, amit a Párok ilyen-olyan okok  miatt mindig a legvégére hagynak, pedig simán be lehetne ütemezni korábbra is. Maximum az esküvő előtti pár hétben 1-2 ismétlő órán át lehet ismételni a koreográfiát. Az, hogy hány alkalom kell egy (vagy több) tánc betanulásához, az sok mindentől függ (milyen nehéz a koreográfia, milyen hosszú a zene, milyen a ritmusérzéketek, hány órás egy alkalom stb), de az biztos, hogy próbáljátok meg objektívan felmérni a saját tánctudásotokat ÉS egyik fél se erőltesse rá a másikra a bonyolultabb, hosszabb, meglepőbb, latinosabb,  akármilyenebb tánc betanulását, mert annak nem valószínű, hogy jó vége lesz. Az utolsó hetekben alapból MINDENKI feszültebb, így ha az egyik félnek nem megy annyira a koreográfia, vagy épp semmi kedve nincs hozzá, elég csúnya veszekedések kerekedhetnek az amúgy jó bulinak indult táncórákon…

Slide-Show készítés

Ez a másik olyan dolog, ami szinte mindig a legvégére marad, pedig a gyerekkori, családi képeket akár fél évvel korábban is simán ki lehetne válogatni. Itt a legtöbb időt a képek keresése, szelektálása veszi igénybe, hiszen kb ugyanannyi kell mindkét féltől, a Pár családtagjairól, barátairól és még a közös képek közül is ki kell választani, amin mindketten jól néztek ki. Ha a slide-show összerakása is gondot okoz, és ezzel hosszú órákat / estéket töltenétek el, akkor kérjetek segítséget! Kérdezzétek meg a fotósotokat, videósotokat esetleg a DJ-teket, hogy tudnak-e segíteni ebben, mert nekik általában nem tart 1 óránál tovább, hogy a megfelelő zenére összállítsanak egy ilyet, ha megkapják Tőletek az előre megbeszélt számú és felbontású képeket.

Mostanság a fotósok same day slide-show-t is szoktak vállalni, ami annyit jelent, hogy az aznapi kreatív fotózáson, vendégváráson, szertartáson készült képekből (akár egy pár gyerekkori és családi képpel kiegészítve) az esküvő folyamán (leginkább a vacsora alatt) összeállítanak egy kis rövid zenés válogatást, amit a vacsora után levetíthettek a vendégeiteknek, akik imádják magukat felfedezni a fotókon :). Nagy sikere szokott ennek is lenni. 

Zenei listák 

Akár DJ, akár zenekar zenél majd az esküvőn, bizonyos zenéket Nektek kell majd kiválasztanotok. Kelleni fog majd egy lista azokról a számokról, amiket a polgári szertartás alatt (gyűrűhúzás, szülőköszöntés, gratulációk) szeretnétek hallgatni. Ezen kívül ha vannak olyan számok vagy zenei stílusok, amiket ki nem állhattok, érdemes megírni a DJ-nek, zenekarnak ezt is. Ugyanígy a kedvenc számaitokat is elküldhetitek. Ha van olyan szám, ami nem egy tipikus esküvős nóta, de valamiért fontos Nektek, vagy a baráti társaságotok  kedvence, vagy mondjuk a szülőknek akartok kedveskedni vele, egyeztessétek előre a zenészekkel, hogy készüljenek fel rá. És természetesen a nyitótáncotok zenéjét is küldjétek majd el nekik, ne ott kelljen youtube-ról letölteni, mert tuti, hogy pont nem az a verzió lesz, amire Ti hetek óta tanuljátok a koreográfiát. 

Ültetés 

Ha közvéleményt kutatnánk az esküvőjükre készülő Párok között, nekem meggyőződésem, hogy az ültetést tartanák az egyik legnehezebb dolognak a szervezés feladatai között…Csak a nagyon szerencsések mondhatják el, hogy a vendégek között nincsen egy olyan sem, aki valami miatt neheztel egy másikra, és nem kell figyelniük például arra, hogy Józsi bácsi a Mici néninek háttal üljön, lehetőleg a terem legtávolabbi pontján…És ráadásul a vendégeket 8-10-12 fős társaságokra kell szétosztani, pedig tuti, hogy a baráti társaság 13 fős, a Tóthék meg csak 6-an vannak…Az ültetésnek korábban már szenteltem egy egész blog bejegyzést, ezt érdemes elolvasni ITT. 

Lényeg a lényeg, próbáljátok meg a visszajelzéseket mindenkitől kicsikarni minimum 1 hónappal az esküvő előtt, és így nyugiban gondolkodhattok az ültetésen, amit kb 2 héttel az esküvő előtt már célszerű véglegesíteni. Ezt a végleges ültetést ne felejtsétek el időben továbbítani a grafikusnak , hogy készítse el az ültetési rendet (a menükártyákkal együtt), amit utána még ki is kell nyomtat(tat)ni. Ha Ti készítitek az ültetési rendet (ehhez tippek ITT), ha lehet, akkor se hagyjátok az utolsó hétre. Az esküvői helyszínnek, a cateringes cégnek és a dekorosnak általában 7-10 nappal az esküvő előtt amúgy is le kell adni a végső létszámot, amin már később nem nagyon lehet módosítani. Lehet, hogy lesz még az utolsó pillanatban is változás (lemondás), de ha az ültetési renden rajta marad valaki, aki valójában nem jön el, nem olyan nagy probléma, maximum az asztalhoz terítsenek a helyszínen egyel kevesebb főre, és fel sem tűnik senkinek, hogy onnan hiányzik valaki. 

 

Az Esküvői határidőnapló sorozatomnak már csak egy része maradt hátra, ami az UTOLSÓ HÉTRŐL fog szólni. Amikor már lehet, hogy éjjelente az esküvővel álmodtok, és lehet, hogy már kicsit úgy érzitek, legyen már vége, mert még ezer elintéznivaló vár Rátok…Nah én ezeket az elintéznivalókat fogom Nektek összefoglalni. Izgi lesz! 🙂