Esküvői határidőnapló – Part IV.

Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Újabb felvonáshoz érkeztünk.  Ha minden igaz, már csak pár hónap választ el Titeket az esküvőig.

Van már helyszín, megvannak a szolgáltatók, meghívók kiosztva, menyasszonyi ruha, öltöny, menyecskeruha beszerezve, koszorúslányok öltözéke kitalálva, jegygyűrűk megrendelve. Mi kellhet még? 

Nem lehet hátradőlni, igazán csak most jön a véghajrá, és még mindig nagyon sok a teendő! De vegyük át csak őket szép sorban, hogy biztosan semmiről ne feledkezzetek meg:

Esküvői torta

Ezzel a témával az az igazság, hogy kicsit korábban kellett volna foglalkoznom, mert a felkapottabb (jobb) esküvői tortakészítők (cukrászdák) már hónapokkal előbb be vannak táblázva a nyári hónapokra. Tehát ha Nektek a nyári főszezonban egy szombati napon lesz az esküvőtök, akkor érdemes már tavasszal megrendelni a tortát! Természetesen mindig lehet találni még szabad kapacitású vállalkozót aki elkészít egy (valamilyen) tortát, de ha Nektek konkrét elképzeléseitek vannak az ízeket és a kinézetet illetően, akkor érdemes ezt sem az utolsó hónapokra hagyni. Nem beszélve arról, hogy míg a kinézetet képek alapján is kiválaszthatjátok, addig az ízeket csak személyesen tudjátok kipróbálni (ohh, milyen kár… 😉 ) tehát erre is érdemes néhány délutánt / órát szánni.

Mekkora legyen a torta? Ha csak tortát rendeltek, és más édesség nem lesz (desszert az esküvői menü végén, vagy desszertasztal, vagy hagyományos lagzis sütemények stb.) akkor legyen annyi szeletes, ahány vendégre számítotok. Ha lesz bármelyik az előzőek közül, akkor lehet kevesebb főre is számolni nyugodtan.

Esküvői tortát CSAK kiszállítással rendeljetek, SOHA ne bízzátok azt egy ismerősre, rokonra. Nyári nagy melegben ezt gyorsan és lehetőleg hűtőkocsival kell megoldani, nem beszélve arról, hogy egy laikus nem biztos, hogy tudja szakszerűen rögzíteni a tortát a kocsiban…Láttam én már összerogyott, behorpadt, szétolvadt tortát, amit a helyszín szakácsai próbáltak újra torta kinézetűre maszkírozni lent a konyhán…

Desszertasztal 

Manapság egyre elterjedtebbek a desszertasztalok is az esküvőkön. Photo by zeno Aras on Unsplash

Mi is az a desszertasztal? Egy kisebb büféasztal, ahol szép kínáló tálakon, tortaállványokon különféle sütemények (aprósütik, cake-popok, cupcake-ek, macaronok stb) vannak kitéve, sokszor az esküvői torta is itt kap helyet. Szépen dekorált asztalról beszélünk, a sütik, a torta és a dekor összhangja teszi igazán széppé, tehát itt szükség van a cukrász, a dekoros, sokszor a grafikus és a helyszín együttműködésére is.

Sós aprósütemények

Sokszor felmerül kérdésként, hogy mennyi pogácsát (vagy más sós aprósüteményt) kell rendelni egy 50-80-120 fős esküvőre. Ha csak az elején a vendégváráskor szeretnétek kínálni a vendégeiteknek, hogy kibírják a vacsoráig, és legyen ami felszívja a welcome feleseket 🙂 akkor 5 dkg / fővel lehet számolni. Ha szeretnétek, hogy későbbre is maradjon, akkor 8-10 dkg / fővel számoljatok.

Röviditalok 

Ezzel ugyan még ráérnétek később is, de ha már a süteményeknél tartunk, essen szó az italokról is…Tehát, ha az italcsomagotokban nincsen rövidital, akkor azt Nektek kell beszereznetek, esetleg megkérdezhetitek a helyszínt, hogy meg tudják-e ők rendelni  a nagykerből, és akkor ezért sem kell szaladgálni. Ha Ti szerzitek be, érdemes olyan helyről, ahova a bontatlan üvegeket vissza tudjátok vinni. Bizony van ilyen is! 🙂

És mégis mennyit rendeljünk??? Én 1,5-2 dl rövidet szoktam javasolni / vendég. Ez első hallásra soknak tűnik, de mivel többféle italt kínáltok a vendégeknek, és nem lehet előre tudni, hogy melyikből mennyi fog elfogyni, ezért kicsi rátartással kell kalkulálni. Minél nagyobb az esküvő létszáma, annál kevesebbel lehet számolni (per / fő), azaz pl egy 150 fős esküvőnél ha 1,5 dl-vel számoltok, akkor az 22,5 litert jelent, ami valószínűleg elég lesz. Főleg, ha nem akartok 10 féle rövidet kínálni, és így túlságosan szétaprózni a mennyiségeket. Általában 5-6 féle rövidital (pl, pálinka, Jägermeister, Whiskey, Vodka, Baileys) tökéletesen elég szokott lenni a helyszín által kínált sör, bor és alkoholmentes italok mellé.

Mi kellhet még? 

A mai posztomba úgy tűnik csak az italokkal, étkezéssel kapcsolatos tudnivalók férnek bele, így még pár apróság, amit érdemes nem elfelejteni.

Elviteles doboz

Vidéki lagzik esetén alap, sőt, sok esetben előre kiporziózott sütis dobozok várják a sorukat, hogy hajnalban a távozó vendégek hazavigyék őket.

Nem vidéki esküvőkre is érdemes azért készülni 20-30 dobozzal, hogy a megmaradt süteményeket, tortát, éjféli büféről megmaradt ételeket haza lehessen vinni, vagy oda lehessen adni a távozóknak. Esetleg olyannak, aki nem tudott eljönni, lehessen küldeni egy kis kótolót. Másnap délben egy kis megmaradt töltött káposzta aranyat ér…

Ételallergiák 

Egyre több ember szenved valamilyen ételallergiában, -intoleranciában. Érdemes a meghívó átadásakor megkérni mindenkit, hogy ha bármilyen problémájuk van, akkor a visszajelzéskor ezt is írják majd meg Nektek. A helyszínnek meg az utolsó egyeztetés alkalmával adjátok le a listát, hogy hány vendégnek készüljenek vegetáriánus, glutén-  vagy laktózmentes menüvel. Manapság már ez a legtöbb helyen egyáltalán nem okoz problémát.

Ha sok az ételallergiás vendég, akkor érdemes egy kicsi, max 10 szeletes minden mentes tortát is rendelni az esküvői torta mellé. Biztosan nagyon hálásak lesznek Nektek ezért a kis figyelmességért!

A következő részben rátérek majd a próbasmink, próbahaj, tánctanulás, slide-show témakörökre, ott is vannak fincsiségek! 🙂 

Ha lemaradtál az Esküvői határidőnapló korábbi részeiről: 

Esküvői határidőnapló I. 

Esküvői határidőnapló II. 

Esküvői határidőnapló III. 

Ha szeretnéd tudni, hogy én miben is tudnék Nektek segíteni? ITT találsz róla bővebb infót. 

Hasonló cikkek

esküvőre DJ
Balázs-Szűcs Zsuzsanna

Esküvőre DJ vagy zenekar?

Sokszor az okozza a legnagyobb fejtörést az esküvőszervezés során, hogy az esküvőre Dj – t kérjen-e fel a pár, vagy inkább egy zenekar játssza a